• Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
 • Fysiosportweerden
COPD

Beperk luchtwegproblemen door bewegen

Wat is COPD? De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Deze patiënten kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Als patiënt met beginnend COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in, of hardlopen. Als het verergert, kunt u al benauwd worden bij bijvoorbeeld traplopen of stevig wandelen.

Bewegen

Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien als u zich inspant, is het begrijpelijk dat u liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar voor u is het juist belangrijk dat uw conditie op peil blijft. Als u minder beweegt, krijgt u uiteindelijk meer klachten, waardoor u vervolgens nog minder gaat bewegen. Dit heeft invloed op de kwaliteit van uw leven. Probeer daarom in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met COPD onmisbaar. Elke dag een wandeling, fietsen, zwemmen en regelmatig de trap nemen is goed om uw conditie op peil te houden. Door beweging raken uw spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Daarnaast draagt regelmatige lichaamsbeweging  op allerlei andere manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven!

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten worden de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt en kan het averechts werken. De fysiotherapeut kan u een manier aanleren om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven. Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spierkrachtoefeningen. Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen, omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Om in aanmerking te komen om te gaan sporten bij een fysiotherapeut heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

 
 
   
benfmedia